sábado, 4 de febrero de 2017

Febrer. La tristor envolta Montaverner. Melchor, Francisco i Gaspar Juan.


            Mateu no ho entenia, era l'escolà de l'esglesia vella. Des de sempre havia segut un xic religios, membre de la Cofradia del Roser i fervoros de l'eucaristia. Als seus quaranta anys vivia al carrer san Major. Alli compartia la vida amb la seua muier, Anna Blaya i els seus cinc fills, els que havien sobrevivit, mes tres que moriren seent albats i es trobaven enterrats a la Capella de la Verge del Roser. Mateu  ajudava al retor en tot. Era ell el qui al vell campanar pujava per voltejar les campanes, especialment els dies dels patrons, els Sans Martirs Abdon i Senen i a la que tant estimava i tanta santa i filial devocio guardava, la Verge del Roser. També els diumenges acompanyava al retor a l'ermita situada al poblat de Colata i Vistabella. Aquelles cases de moriscs, pertanyien al Senyor de Benisuera i despres de l'expulsio foren repoblades. Allí, en aquella ermiteta es venerava la imatge de la Verge de Loreto. Així i tot era esta una ermita on tot faltava i res sobrava. Era tal la misèria d'ella que Mateu  no sols acompanyava al retor els diumenges i dies de precepte sinó necesitava de la seua burreta per carregar tots els ornaments i tot lo que feia falta per celebrar la missa, que molta era la desídia dels colaters i en cara avui, jo, Joseph Esplugues, ho he hagut de sofrir, fins negar-me anar a lloc tan indigne i desproveït a celebrar missa i així ho manifestí al Visitador i al Sr. Arquebisbe Andres Mayoral.

            Era Mateu  un bon home i aixi ho entenia tot el poble que amb respecte el tractava, trobant en ell un conseller i un home de Deu honrat. Mateu davant les tres morts comença a experimentar la foscor. No entenia perque Deu castigava aquell matrimoni pobre i honrat, emportan-se als dos fills. No entenia les llagrimes de Maria Mollà, qui resignada acompanyava al seu fill cap a la sepultura.

L'ivern era dur, aquell ivern gelat no desterrà la mort del poble. Hi havia pasat sant Antoni i a les cases i als carrers els xiquets omplien de fogueres aquella vespra i son pares encengueren. La llum ilumina un poble on la foscor anava entrat i en mig del gelat ivern un raig de calor. Al mati missa solemne i benedicció dels animals que dia d'arrere dia acompanyaven als homens en la dura tasca de mantindre la família, eixint del poble per traure-li a la mare terra uns fruïts que despres de pagar als senyors, Rei i Esglesia, alimentaven la prole. I després vingué la festa de la Candelaria, amb la Presentacio del Nostre Senyor. Fou l'ultim dia d'alegria al poble de Montaverner. Aquell mes de febrer la mort s'emporta a tres fills d'esta vall.

            Tots el coneixien per ser home dret i fet. Melchor Juan vivia al carrer Moli, on treballava de moliner. Un dia de gener entrà en casa. Tomasa, la seua dona, s'esglaià. Comença a tosir i trobar-se mal. Ella mirà al cel i exclamà: -Ai Mare de Deu del Roser, apiadeu-se de mi.

            Melchor des de aquell dia no eixí, rebre la visita dels amics llauradors, que degut al mal temps no eixien al bancal. Sentats a la plaça comentaven dia d'arrere dia l'estat de Melchor

-Jaume, d'on vens? – li preguntà Miquel Ximeno.

-De vore al meu amic, Melchor – li contestà Jaume Mollà.

-I com està?

-Que vols que et diga, hui un poc millor, però res, gori-gori.

-Gori, gori?

-Sí, gori-gori, que s'enva sense remei.

-Tan mal està?

-Ahir li eixiren les membranes blanques i cada dia son mes grans i clar no pot respirar, a mes de la febra.

-Mala cosa.

-I tant, de nit no fa mes que delirar i ofegar-se. Jo ara m'envaig a Bèlgida.

-A Bèlgida?

-Si, el meu iaio era d'alli, com saps, som de la família dels sistellers i ell em contava que tenen un sant molt milagros.

-Pues, no ho sabia.

-Com et contava, vaig a vore si li fique un ciri i que el sant protector de la gola el cure.

            Estaven els dos parlant, quan vegueren tornar cap a l'esglesia el Senyor retor, el Dr. D. Juan Peralta, acompanyat de dos acoliquets que tocaven la campana, mentres ell portava a les mans amb molta reverencia i devocio a Jesús Sacramentat. Tots els que el veien passar s'ajenollaven davant Sa Divina Majestat mentres recitaven una oració. Entrà en l'esglesia, deixà el Santíssim Sacrament al Tabernacle i reça. Després de llevar-se l'alba blanca, l'estola morada i la capa pluvial, avisà a l'escolà per que fera el toc de difunt i eixí de l'esglesia.

-Bon dia, Senyor retor – Miquel i Jaume el saludaren amb cortesia, mentres li besaven la mà.

-Bon dia, mos done Deu – contestà.

-Ha faltat?

-Sí, fa un estona la seua dona Tomasa ha enviat recao perque anara a donar-li els últims sacraments.

            Quan he aplegat a la casa l'he trobat molt mal, així i tot encara era conscient i davant meua i la seua família ha demanat confessió i que amb cinc lliures pagaren l'enterro i les misses, a mes de manifestar la seua voluntat de ser enterrat a la capella del Sant Crist. Després de deixar-nos sols hi ha confessat els seus pecats i li he administrat l'extremaunció.

-I la comunió?

-No ha pogut  degut a les llagues.

-I que ha faltat, enseguida?

-Practicament quan estava ungint-lo al cap, els peus i les mans ha expirat, mostrant al seu rostre gran pau, signe que s'havia reconciliat en aquell que es la font de la Pau, Deu Nostre Senyor.

-Dins lo mal, bona mort ha tingut.

-Així es, el Suprem Jutge ha mostrat la seua misericòrdia aci en la terra i l'ha confortat amb els sacraments de la Penitencia i extremaució. Sols queda complir en la seua voluntat.

 

            I es despediren. A la vesprada tingué lloc l'enterro. Era el sis de febrer de mil sisens senta vuit. Quatre dies després , el deu de febrer morí Francisco Ortis, fill de Francisco i Maria Ferri, de quatre anys d'edat. Un nou xiquet s'unia a la llista dels albats, acompanyant als altres a la capella del Cristo.

 

            Però la mort no parà, la epidèmia anava extenens-se i al dia seguent de nou el senyor retor, revestit amb els ornaments propis, acompanyat pels acoliquets i l'escolà eixí a la casa del xiquet de huit anys Gaspar Juan. De nou les llagues impediren a l'infant rebre el Santisim Sacrament i aquell mateix dia era soterrat a la capella del Sant Cristo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario