sábado, 4 de febrero de 2017

La historia de la imagen.


 A l’Arxiu Parroquial tenim la copia feta pel escribano Dr. Luis Frnco. Mollà de l’original escrit pel escribano Vicente Ortiz al 3 d’Abril de 1741. Allí relata la peste del garrotillo de finals del 1777 i el miracle de 1778, dades preses en jurament als vells que foren testics del fet històric. El Dr. Esplugues ens deixa la historia del ball de la bandera al Llibre de l’Esglesia Parroquial, folios 84 i 85 referint el miracle i detenint-se en l’oritge d’este ball i la  seua recuperació. També al mateix llibre relata la festa de la Dedicació de l’Esglesia. Aquell dia sant Blai tingué el seu protagonisme. A l’altar major qustodiant el Santisim Sacrament es dispongueren els Sants Titulars, els Sants Patrons primers Abdon i Senen i “Sen Blay Bispe y Mr. Patro segon del mateix votat pera la salud”. Aquell 21 d’Agost de 1735 la processo del trasllat del Santisim  conta en la soldaresca, el poble, anant “davant tots S. Blay Bisbe y Martir Patro especial de la salud que te este Poble votat desde lo any 1678. Segons consta autenticitat ab escritura rebuda per Francisco Borja Not de la Olleria dia 23 de Abril de 1737”. Tambe relata la presencia de la soldaresca  amb la bandera. Pero car, preguntar-se i la imatge? Quan hi ha constancia de que estiguera en l’esglesia? Son els llibres de les visites pastorals els que ens donen resposta. En elles, ademés de acollir al Bisbe o Visitador es feia un acta on s’escrivia entre altres dades  la situació de la parroquia, la crònica i l’inventari. Així  al libre II foli 91 de la Visita de 1689 apareix per primera vegada inscrita una imatge de Sant Blai, ausent en la visita de 1671. Quoriosament desapareix a la visita de 1724 i torna a apareixer a la de 1758 (folio 74), junt a un guió del sant.

Constata el retor D. Antonio Sancho Bueno, en document firmat al 20 de julio de 1939 que la imatge datava de mitat del segle s.XVII i estava decorada, sent destruida a l’any 1936.

Es a l’Arxiu Metropolità de l’Arquebisbat de Valencia i gracies al CD-Rom publicat per esta institució on trobem dades de la image actual. Demanada l’any 1941 pel retor D. José María Tormo Cerdá, la imatge fou esculpida pel imaginer valencià Enrique Galarza Moreno, de fusta, amb una medida d’un metre d’alçada i un cost de 1.300 pts. (7.81 euros). En les observacions de la fitxa consta que era el patró del poble i havia segut donada per una familia piadosa.  Respecte a l’autor, naixgut al 1895 i mort al 2000 les seues obres estàn repartides per tota Espanya, principalment Murcia i Valencia y pel sud d’America. Així trobem imagens a Villaviciosa, Orihola, Alcacer, Alcoi, Algemesí, l’Olleria, Picasent, Piles, Vallada i Valencia. Destacant el conjunt de l’oració de l’hort d’Albaida. A Montaverner, conservem d’ell les imagens de la Sagrada Familia (col.legi de les Monges), la Purisima i Sant Blai.

No hay comentarios:

Publicar un comentario